De geschiedenis van Willemsfonds Zwevegem

2022: 45 jaar Willemsfonds Zwevegem

Ook dit jaar is de tweede dinsdag van januari de dag dat we de figuur van het jaar verkiezen. Voor de 39ste keer doen we dit in samenwerking met de Zwevegemse perskring. Thomas Julian is de de figuur van het jaar 2021 geworden. Het is de artiestennaam van Tom Weedaeghe. Hij is volop Duitsland aan inpalmen met zijn muziek. Hij lanceerde er een tweede plaat, heeft er tal van optredens en zet hierdoor Zwevegem nog meer mee op de kaart.

Hij haalde het voor Ramses Vanneste, die met zijn luchtballon over de Kilimanjaro vloog en Bieke Vanlaecken. Bieke bracht vorig jaar 2 boeken uit. Haar tweede jeugdboek en een eerste voorleesboek. De huldiging van de laureaten is doorgegaan op donderdag 10 maart in de foyer van het theatercentrum. Een 70-tal aanwezigen zetten Tom en Bieke mee in de bloemetjes. Ramses kon door een andere verplichting, jammer genoeg niet aanwezig zijn. 


Op vrijdagavond 25 maart organiseerden we voor het eerst, samen met de Culturele Centrale Zwevegem een Quiz. Een vlekkeloze organisatie bezorgde de 20 ploegen een aangename avond. Een succes voor een eerste editie, die smaakt naar meer.


Op 23 april en 7 mei organiseerden we, onder de deskundige leiding van ons bestuurslid Carine, keramieknamiddagen. We mochten zelf aan de slag om bloemen te maken, die dan door Carine en haar man Guido gebakken werden in hun oven. Op 7 mei werd dan tijd gemaakt om dezelfde bloemen te glazuren, waarna een tweede bakronde volgde. Jammer genoeg waren er door omstandigheden heel wat afzeggingen, waardoor we maar met een 6-tal aan de slag gingen.


Op donderdag 12 mei organiseerden we een bedrijfsbezoek bij de firma Van Marcke op het bedrijventerrein LAR in Menen. Een 30-tal geïnteresseerden werd op sleeptouw genomen door 2 ervaren gidsen, die ons het volledig gemoderniseerd bedrijf lieten zien. Na de interessante rondleiding had de bedrijfskok nog een dessertbuffet met koffie voorzien. Iedereen ging voldaan en met een goed gevulde maag terug naar huis.


Op zaterdag 11 juni trokken we naar Mechelen om deze mooie stad te ontdekken. Na een boottochtje op de Dijle gingen we met z'n allen gezellig lunchen op de Markt. Na de lunch kon iedereen Mechelen zelf verder ontdekken. Iedereen deed wat hij/zij zelf wou. Kuieren door de winkelstraten, een museum bezoeken, de Sint-Romboutstoren bezoeken of gezellig genieten van een drankje in de zon op één van de vele terrasjes. 's Avonds sloten we af met een lekkere maaltijd in het restaurant van zwembad Lago in Zwevegem.


Tijdens het ommegangsweekend (eind juni-begin juli) hadden we onze eerste tentoonstelling van het jaar. Deze kreeg als tittel "Gekleurd en Gedraaid" . We konden een gans weekend genieten van mooie schilderijen van Lydwine Cosaert en van prachtig houtdraaiwerk van José en Christophe Dendoncker. Na een mooie vernissage op donderdagavond, was er gedurende het weekend ook heel wat interesse voor deze schitterende tentoonstelling.

Om het begin van ons feestjaar wat extra glans te geven, werden 3 van onze leden ook verrast (na lottrekking) met een ballonvaart van Skyview balloons.


Op zaterdag 27 augustus trokken we er terug op uit voor onze dagreis. We bleven deze keer relatief dicht bij huis om interessante bezoeken te doen. We trokken naar Izegem, waar we, de totaal vernieuwde, brouwerij Vanhonsebrouck bezochten. In ons eigen Zwevegem bezochten we de schietstand, waar iedereen die dit wilde naar hartelust kon oefenenen om tot slot op de grens van Zwevegem en Kortrijk, plukboerderij de Grenshoeve konden bezoeken. Uiteraard werd tussendoor en achteraf gezorgd dat de innerlijke mens ook voldoende gespijsd werd. We sloten de avond af met een heerlijke barbecue verzorgd door  Sam en Charlotte van Goesting-food.be.


Het kermisweekend in september is ook dit jaar terug, voorbehouden aan eigen leden die willen tentoonstellen. Dit jaar hadden we zelfs 2 van onze eigen bestuursleden die deze tentoonstelling vorm gaven. Met "Gevormd en Abstract" zorgenden Carine Delapierre (met keramiek) en Yvan Nys (schilderwerken) voor een onvergetelijk weekend. Deze combo trok alvast heel wat nieuwsgieringe bezoekers naar de foyer van het theatercentrum.


Op 1 oktober trokken we onze wandelschoenen terug aan, voor een deugddoende herfstwandeling. De nodige tussenstops voor een jenever, snoep of sanitair bezoek mochten uiteraard niet ontbreken. Na een mooie wandeling, langs vooral rustige wegen, kan een afsluiter met een lekkere boerenboterham en een drankje uiteraard niet ontbreken.