De geschiedenis van Willemsfonds Zwevegem

2009: 2X Kunst...

Jan. 2009:  De wandelclub “De Waterhoekstappers “ uit Heestert werden verkozen tot “ figuur van het jaar 2008” en dit voor de organisatie van de Nationale wandeldag. 2de werd Yvan Debels voor zijn inzet i.v.m. het opstarten van de voedselbank en 3de Isa Vantieghem die verkozen werd tot Miss Sports Belgium. 

19 Feb. 2009: Huldiging van de laureaten “Figuur van het Jaar”.

27 maart 2009: Digitaal fotograferen, matige belangstelling: 10 tal aanwezigen.

29 maart 2009: Bijwonen van het toneelstuk Greenwich van de toneelvereniging “Deugd en Vreugd uit Heestert”.  22 aanwezigen.

26 april 2009: Wij koppelen voor het eerst een Algemene ledenvergadering aan een activiteit. Het werd een sneukeltocht die heel wat belangstelling genoot. Een 50 tal aanwezigen.

06 juni 2009: 4de editie van het Ricard petanquetornooi met KWB Zwevegem Knokke.Geslaagde activiteit. Huidige stand 3 – 1 ten voordele van ons Willemsfonds.

21 juni 2009: Uilendis in zaal TAP te Moen. +/- 80 personen genoten van lekkere beenhesp en het nodige amusement.

Van 3 t.e.m. 05 juli 2009 hadden wij in het foyer van het Zwevegems theater een  geslaagde tentoonstelling met werken van Lut Verbrugge, Annemie  Callens en Robert Vandevenne. De tentoonstelling had een 200 tal bezoekers.

22 aug 2009: Met een bus vol Willemsfondsers bezochten wij een Fois Gras bedrijf in Handzame, het Zwin in Knokke en een orchideeën kwekerij in Sint-Denijs-Westrem. Een aangename en leerrijke daguitstap.

Van 11 t.e.m. 20 september organiseerden wij, op vraag van het Provinciaal WF Verbond, “2 x kunst”. Deze tentoonstelling met werken van Joël De Rore en Petra Flamand kende een groot succes. Na een geslaagde opening kwamen nog een 500 tal mensen de tentoonstelling bezoeken.

16 okt. 2009 hadden wij onze traditionele Poëzie avond met kaas en wijn. Andermaal een groot succes. De optredens van André Van Duin (imitator) en van een moppentapper kon éénieder bekoren. 82 aanwezigen.

12 dec. 2009 bezoek aan de kerstmarkt in Amiens. Met een 20 tal personen trokken we met de bus naar de Kerstmarkt. Ook een bezoekje aan de schitterende kathedraal kon niet ontbreken.

2008: Tentoonstelling voor eigen leden tijdens Zwevegem Ommegang

Traditiegetrouw beginnen we ons werkjaar met de verkiezing en huldiging van de figuur van het voorbije jaar. Voor het jaar 2007 verkozen we Pieter Desmet als laureaat. Pieter was winnaar van de crosscup veldlopen en zorgde daardoor voor de nodige uitstraling van Zwevegem. Hij ging het Tourcomité van Otegem en letterkundige Jan Deloof vooraf.
Tijdens de huldiging, met een 70 tal aanwezigen, bracht de heer Eric Chevrolet hulde aan de laureaat. Uit handen van kunstenares Claudine Buysschaert mocht hij de originele trofee ontvangen. Een uil, het symbool van het Willemsfonds.
Op 1 februari woonden we een toneelvoorstelling bij van het gezelschap Klakkeboem. De voorstelling bracht niet echt wat er van verwacht werd, waardoor de 25 aanwezige Willemsfondsers een beetje ontgoocheld huiswaarts trokken. Hopelijk volgend jaar beter.

Op 2 maart hadden we onze jaarlijkse algemene ledenvergadering, bijgewoond door 42 leden. Met een goed etentje, een prachtig geschenk en de wetenschap dat onze afdeling het nog steeds goed doet, sloten we deze officiële vergadering af.
Op 11 april hadden we een wijnproefavond met een 30 tal aanwezigen.
Gedurende de maanden mei en juni verdedigden wij onze gemeente tijdens de quiz : de slimste gemeente van de regio. Met een 5de en 7de plaats deden wij het voortreffelijk.

Op 4 juni was er ons jaarlijks Ricard petanquetornooit tegen KWB Knokke. Dit jaar gooide het Willemsfonds terug preciezer dan de KWB, waardoor de wisseltrofee terug in ons bezit kwam. De stand in de onderlinge duels is nu 2-1 in het voordeel van het Willemsfonds.
Van 3 t.e.m. 6 juli hadden wij tijdens Zwevegem Ommegang een tentoonstelling met werken van eigen leden. Bijna 130 bezoekers kwamen deze prachtige tentoonstelling bezichtigen.

23 Augustus: de verrassingsreis: een aangename, gezellige en leerrijke reis waarbij de afwezigen zeker ongelijk hadden.
12 – 15 september: Josefa’s Art gallery, de tentoonstelling van deze veelzijdige kunstenares was een groot succes. 278 bezoekers kwamen deze prachtige tentoonstelling van o.a. iconen, aquarel en keramiek bezichtigen.
De artiestenfoor, ingericht door de Zwevegemse Raad voor Cultuurbeleid was een tegenvaller.
Mede door een slechte organisatie waarbij het hele gebeuren uit het centrum van de gemeente werd gehouden, bleef het bezoekersaantal aan de lage kant.
Een drietal WF kunstenaars deed nochtans hun uiterste best en vertegenwoordigden op een prachtige wijze onze afdeling.
28 september heeft onze afdeling zich nog eens ingezet om te helpen de 9000 km tussen Zwevegem en Kyoto op een propere manier dicht te rijden. Een 10 tal fietsers trotseerden het weer om meerdere kilometers te rijden op weg naar Kyoto.
17 oktober: Kaas en wijnavond, Traditioneel een succesavond, ook nu weer. Een 50- tal aanwezigen zorgden voor een amusementsvolle avond. Kaas, wijn en een spelletje hoger-lager deed de rest.

Nov. 2008: Een avondje bloemschikken genoot maar van een matige opkomst.

Dec. 2008: Onze afdeling reisde met 24 personen naar Lorsch, de Duitse partnerstad van Zwevegem, waar wij met Marianne Deryckere, Rogier Prevost, Daniella    Vuylsteke, Rita Craeynest en Claudine Buysschaert een prachtige, succesvolle tentoonstelling verzorgden.

2007: Afscheid

Begin dit jaar nam Rogier Prevost afscheid als actief bestuurslid bij het Willemsfonds Zwevegem. Wij danken hem alvast voor zijn jarenlange trouwe dienst. Rogier blijft echter nauw verbonden met het Willemsfonds. Hij engageerde zich als archivaris te blijven mee werken.
Deryckere Marianne is voortaan tweede webmaster.

In januari hadden wij de figuur van het jaar. Deze maal werd De KGTC. De Koninklijke Gemeentelijke Tennisclub Zwevegem laureaat.
Op de tweede plaats staat het mannenteam Synchro Klub de Famingo.Eervol derde staat Pieter Desmet, Belgisch Kampioen veldlopen bij de senioren.
Wij woonden ook een voorstelling bij van Toneelgroep Klakkeboem te Zwevegem Knokke.
Het was wel lachen geblazen heel ontspannend!!

We verwelkomen Carine Delapierre als nieuw bestuurslid.
In maart hadden wij de algemene ledenvergadering in zaal Candlelight.
Het was een speciale etitie door het 30 jarig bestaan van WF Zwevegem.
18 maart leerden we wat de heilzame werking van edelstenen voor ons kan doen in het Sterresteentje in Tiegem.
Op 5 april was er de Provinciale kunstwedstrijd met als winnaar Bart Vandenheede met zijn werk Hoog Kortrijk.
5 mei is hadden we de artiestenfoor. De etalagewedstrijd werd gewonnen door boutique Tendens met werken in de etalage van onze Claudine Buysschaert.
Op 3 juni hadden onze uilendis.
Op 6 juni ons petanquetornooi in de gietende regen, maar dat kon de pret niet bederven.
Op 9 augustus vaarden wij vanuit Wevelgem met de prachtige boot, de nieuwe Gentse Barge naar het Franse Comines.
De verrassingsreis van 25 augustus was een voltreffer en dan ook weer voor herhaling vatbaar.
Op 7 september was er de tentoonstelling Foyer International met kunstenaars uit Lorsch en Le Coteau en WF Zwevegem kunstenaars.


Yvan Nys wordt de nieuwe voorzitter. Hij volgt Patrick Vincke op die wel actief blijft binnen het bestuur. Patrick wordt onze Erevoorzitter.

Op 30 september was er de fietstocht die vertrok vanuit de J. F. Willemsstraat in het kader van kilometers voor Kyoto.
Op 11 oktober was er de jaarlijkse kaas en wijnavond met gastoptredens van binnen- en buitenlandse vedetten. Ook hier was er een schitterende opkomst met 60 ingeschrevenen.

Op 8 november was er bloemschikken in samenwerking met de Liberale Vrouwen. Met 25 deelnemers konden we spreken van een goede opkomst.
In december namen we voor de tweede keer deel aan de Kersthappening aan het Damberd. In onze mooi versierde stand gingen de chocomelk, wafels en witte wijn met bijhorend hapje vlot van de hand. De bij de wandeltocht verzamelde kilometers werden geschonken aan de actie Kilometers voor Kyoto.
We eindigden ons werkjaar 2007 met een bezoek aan de Kerstmarkt te Reims. Niet minder dan 46 personen schreven zich in voor deze succesvolle uitstap. Onderweg werd er natuurlijk ook een tussenstop ingelast om champagne te proeven. Hoe kan het ook anders?


2006: We blijven actief bezig.

In februari werd de showband Calypso tot figuur van het jaar 2006 verkozen en gehuldigd.
Tennisclub KGTC werd tweede en Isa Vantiegem derde.
Vijf maart ging de algemene ledenvergadering door in zaal Candlelight.
Ook in maart bezochten we de tentoonstelling van Joël De Rore in Transfo.
Dit was een geweldig succes met heel veel belangstelling.

In April stelde Marcel Geenens zijn mineralen tentoon in het Parochiaal Centrum.
De artiestenfoor, die doorging in mei, deze maal op de binnenplaats bijTranso trok weinig volk door het heel slechte weer.
In juni bezochten wij de paardenstoeterij van Willy Naessens te Wortegem.
Dit werd een heel boeiende leerrijke en aangename uitstap.
We zijn daar heel vriendelijk ontvangen en kregen na de rondgang nog een drankje aangeboden

Nog in juni wonnen wij een petanquetoernooi tegen KWB Knokke.
We hadden ook een tentoonstelling met eigen kunstenaars die prachtig was opgezet, maar jammer genoeg (door de verkiezingskoorts?) weinig belangstelling kende
De boottocht van Bossuit naar het mooie St. Martens-Latem was een succes. We hadden mooi weer besteld en dat kregen wij in overvloed.
De maaltijd op de boot viel echter niet mee. Volgende keer beter!

De Breugheldag op 27 augustus op de hoeve van Marc Doutreluingne viel best mee en we hadden veel geluk met het weer.
In september tijdens de kermisdagen hadden wij de tentoonstelling "Het moment in beeld" met Carlo Verfaille en Pedro Meirlaen.
Op 12 oktober hadden wij onze traditionele kaas en wijnavond die veel belangstelling genoot. Onze voorzitter Patrick en Vrouwtje Roos hadden een rolletje in een soort toneelstukje. We zien ze vast en zeker terug bij Klakkeboem.